Λόρδος Βύρων: Το τελευταίο ταξίδι

Συγγραφέας: HAROLD NICOLSON
Σχόλια, μετάφραση: ΔΑΦΝΗ ΛΙΖΑΡΔΟΥ-ΧΕΛΜΗ
Σχόλια, φιλολογική επιμέλεια, μετάφραση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΚΑΚΗΣ
ISBN: 978-618-5500-16-0, Σελίδες: 350, Σχήμα: 14Χ20,5

21,20 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Μια μυθιστορηματική περιγραφή του ύστατου ταξιδιού του Λόρδου Βύρωνα, του ύψιστου των φιλελλήνων που έδεσε τη μοίρα του με την Ανεξαρτησία του έθνους μας.

Περιγράφονται συναρπαστικά οι μύχιες πτυχές της προσωπικότητας του Βύρωνα, ποια συναισθήματα τον έκαναν να εγκαταλείψει την ασφάλεια και την αφθονία της Αγγλικής Αριστοκρατίας, και να προτιμήσει τις υγρές και θλιβερές συνθήκες διαβίωσης στο επαναστατημένο Μεσολόγγι. Μαθαίνουμε για τα ιδιαίτερα συναισθήματα που διακατείχαν τον Βύρωνα στην Ιταλία, λίγο πριν τη μετάβασή του στην Ελλάδα, μεταξύ ερωμένων, φίλων και παρατρεχάμενων, οι οποίοι κατανάλωναν τη μεγαλοφυή ζωή του για να τροφοδοτήσουν τις ασήμαντες δικές τους. Γνωρίζουμε από κοντά τα συναισθήματα του Λόρδου Βύρωνα, τόσο τα καλά όσο και τα κακά, αλλά και τα συναισθήματα των γύρω του, τόσο Ελλήνων όσο και ξένων, και τις εκρηκτικές καταστάσεις που αυτά δημιουργούσαν, μέσα στον Αρμαγεδδώνα των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ποια ήταν η διάθεσή του και τι σκεπτόταν όταν γνώριζε τους διάφορους παράγοντες της Αγγλικής επικράτειας στην Κεφαλονιά, πριν από τη μετάβασή του στο Μεσολόγγι, και ποιες ήταν οι σκέψεις του σχετικά με τους Έλληνες που κυκλοφορούσαν στο Μεσολόγγι και είτε ανήκαν στο στρατιωτικό σκέλος είτε στην πολιτική μερίδα των αγωνιζόμενων.

Μέσα από την περιγραφή του συγγραφέα συμπάσχουμε μαζί με τον Βύρωνα καθώς προσπαθεί να συμβιβάσει τη θέλησή του να δώσει στο Έθνος όλη του την περιουσία, αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι τα χρήματα θα βοηθήσουν τον ανώτερο σκοπό στον οποίο πίστευε, και όχι τα μικροπρεπή συμφέροντα των διαφόρων παραγόντων που προσπαθούσαν να τα εξασφαλίσουν.

Αυτή, όμως, που λάμπει πέρα και πάνω απ’ όλα, σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια, είναι η αγάπη του Λόρδου Βύρωνα για την Ελλάδα και για τον Αγώνα της για ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό.

Κοινοποιήστε: Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email