Οι εκδόσεις

Εκδόσεις Υπατία-Λυδία

Η σοφή ελληνική λαϊκή παράδοση, όπως βέβαια και η άγραφη παράδοση κάθε έθνους, με μαγευτική, αυθόρμητη απλότητα υπενθυμίζει: «Κάθε μέρα άλλη μέρα» και αληθινά ενεργοποιεί, ξεκαθαρίζει τα γεγονότα, γεννά προσδοκίες και όνειρα. Το ίδιο διακαώς επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε με τα βιβλία του εκδοτικού οίκου μας, που μόλις έκαναν την παρουσία τους και δίνουν το στίγμα τους στον εγχώριο εκδοτικό στίβο.

Βιβλία αναμφισβήτητα υπάρχουν πολλά, άπειρα, πολλά από τα οποία, ίσως, είναι για το κοινό ανώφελα. Οι εκδόσεις μας επιδιώκουν να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό, κάτι το νεανικό, κάτι το άξιο να παρακινήσει τη σκέψη και να δημιουργήσει προβληματισμό· να δροσίσει και να αντισταθεί στη βαρειά, νωχελική και μονότονη πνευματική αδράνεια της εποχής μας. Αυτός είναι ο στόχος και ο άξονας των εκδοτικών επιλογών μας. Ούτε το κέρδος, ούτε η αναγνώριση, ούτε η κακώς εννοούμενη εμπορική επιτυχία μπορούν να μας απομακρύνουν, να μας αποπροσανατολίσουν από αυτόν τον ακλόνητο στόχο μας. Και στο σημείο αυτό εντοπίζεται η διαφορά και αναμφίβολα η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του έργου μας.

Τα βιβλία μας δεν προβάλλουν απλώς το πνεύμα και την ιστορία της χώρας μας, αλλά δίνουν και μια άλλη προοπτική, ανάγνωση και πιθανόν ερμηνεία του πολιτισμού μας. Βιβλία τα οποία αντιστέκονται στο τετριμμένο και αποδεκτό· το πασιφανές και χωρίς αμφισβήτηση ευνόητο. Γεγονός που ίσως τα καθιστά πρωτοπόρα, ταυτόχρονα όμως και επικίνδυνα, καθώς ό,τι υποστηρίζουν, κατά το δυνατόν, τεκμηριώνεται.

Σε χρόνους που διαρκώς ο πραγματισμός εντείνεται και το ανθρώπινο πνεύμα παραγκωνίζεται με βία από τη σύγχρονη τεχνολογία, αυτή είναι η αγωνία μας και συνάμα η προσδοκία μας, δηλαδή, να αποκαλύψουμε.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΥΠΑΤΙΑ-ΛΥΔΙΑ

Στουρνάρη και Νοταρά 11, TK 10683, Αθήνα, Τηλ: 699-619-5121, Email: ypatia.lydia@yahoo.com