Αλβανία: η αληθινή θέση της Ομηρικής Τροίας

Η αποκατάσταση μιας ιστορικής αδικίας

Συγγραφέας: LEDIANA HAJRANI
Επιμέλεια: ΝΙΚΟΣ Β. ΛΙΤΣΑΣ
ISBN: 978-618-5500-12-2, Σελίδες: 223, Σχήμα: 16Χ23,5

21,20 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Ο Τρωικός Πόλεμος θεωρείτο απλός μύθος μέχρι τον 19ο αιώνα, μια υπέροχη ιστορία γραμμένη από κάποιον άγνωστο Όμηρο, η οποία ενέπνευσε τους καλλιτέχνες της Ευρώπης επί αιώνες. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, ο Γερμανός επιχειρηματίας και ερασιτέχνης αρχαιολόγος Ερίκος Σλήμαν ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την πραγματική θέση της Τροίας, στο Χισαρλίκ της δυτικής Τουρκίας, και ο κόσμος το δέχτηκε ως βεβαιότητα.
Από τότε έχουν υπάρξει πολλές αμφισβητήσεις της ανακάλυψης του Σλήμαν, αλλά οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με ένα θέμα που γι’ αυτούς καλά θα κάνει να μείνει «λυμένο».
Η συγγραφέας Lediana Hajrani αναψηλαφεί τα βιβλία της Ιλιάδας και της Οδύσσειας, ανακαλύπτει στοιχεία που έρχονται σε προφανή αντίφαση με την τοποθέτηση της Τροίας στην Τουρκία, αλλά και στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η αληθινή θέση της Ομηρικής Τροίας δεν θα μπορούσε να είναι αλλού παρά μόνο στα δυτικά Βαλκάνια, και συγκεκριμένα στην Αλβανία.
Η έρευνά της δεν περιορίζεται μόνο στις αντιφάσεις των Ομηρικών Επών, αλλά διερευνά βαθιά την Ελληνική μυθολογία για σχετικά στοιχεία, ανα­λύει τον περίφημο «Νηών Κατάλογο» της Ιλιάδας, ενώ συμπεριλαμβάνει ορισμένες μεταφυσικές και αριθμολογικές συσχετίσεις που κρύβονται στα Έπη και διατυπώνει τις αμφιβολίες της για τα κίνητρα που έκαναν τους ακαδημαϊκούς να θεωρήσουν την τοποθέτηση της Τροίας τελειωμένη υπόθεση.

Κοινοποιήστε: Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email