Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω θερμά για την τιμή να είμαι εδώ μαζί σας, στην παρουσίαση του πολύ ενδιαφέροντος πονήματος του Δασκάλου(για μένα) ΜΙΧΑΛΗ ΠΛΟΥΜΗ.
Το βιβλίο ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΓΕΣΙΑΣ έχει μια διάσταση, η οποία εμπεριέχεται σε αυτό και μπορεί να φωτίσει και να χρησιμεύσει ιδιαίτερα στο θέμα της Ανάπτυξης της Ηγεσίας στη Δημόσια Διοίκηση και τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και όχι μόνο στο στράτευμα.
Και εξηγούμαι:
Σήμερα παρατηρείται αυξανόμενη απαίτηση από το κοινό για διαφάνεια και μεγαλύτερη υπευθυνότητα, με άμεσο αποτέλεσμα οι ηγέτες να μελετούν τρόπους βελτίωσης των διαδικασιών και αποτελεσμάτων στο ΔΗΜΟΣΙΟ.
Η διαχείριση ανθρωπίνων πόρων βρίσκεται πια στο επίκεντρο μιας επιτυχημένης δημόσιας υπηρεσίας και οι συζητήσεις σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα έχουν την τάση να ΜΗΝ επικεντρώνονται ΜΟΝΟ σε μισθούς και συνθήκες εργασίες, στις επιδόσεις και τις απουσίες.
Αυτά, όμως, τα ζητήματα αντιμετωπίζονται με τον σχεδιασμό στρατηγικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας που αναπτύσσονται μέσα στους ίδιους τους δημόσιους οργανισμούς. Οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της διαχείρισης κατά τη διάρκεια του μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα ώστε να διευκολυνθεί ο επανασχεδιασμός και η οικοδόμηση των απαραίτητων ηγετικών δεξιοτήτων διαχείρισης για τη στήριξη μιας επιτυχημένης αλλαγής.
Επιπλέον, η ανάπτυξη της ηγεσίας (leadership development) στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ μπορεί να είναι ένα δύσκολο θέμα καθώς για κάποιους ηγέτες είναι επίπονο να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους όταν ο χρόνος και οι πόροι είναι περιορισμένοι.
Στο βιβλίο του ΜΙΧΑΛΗ ΠΛΟΥΜΗ λοιπόν βρίσκουμε απλά βήματα και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ηγέτες για να είναι πιο επιτυχημένοι και για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα προσόντα των ομάδων τους και των συναδέλφων τους.
Υπάρχουν στοιχεία στο βιβλίο, που καταδεικνύουν πώς θα γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη δημόσια διοίκηση στη χώρα μας, τα στελέχη της οποίας αναμφίβολα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη χάραξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής για μετασχηματισμό του δημοσίου τομέα ώστε να καταστεί πιο αποδοτικός και πιο δίκαιος.
Ευελιξία, καινοτομία, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια αποτελούν προαπαιτούμενα για την δημόσια διοίκηση της εποχής μας. Τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης οφείλουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή, προσαρμόζοντας τους δημόσιους οργανισμούς στις νέες συνθήκες και συνθέτοντας ταυτόχρονα μια σαφή και ζωντανή εικόνα για το μέλλον τους.
Θα χρειαστεί ευέλικτη και εμπνευσμένη ηγεσία και μια στρατηγική διαχείρισης των δεξιοτήτων που να εστιάζει στην προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση στελεχών που επιδεικνύουν τις απαραίτητες συμπεριφορές.
Όλα αυτά τα στοιχεία εμπεριέχονται στην πολύ σημαντική αυτή προσέγγιση για την ηγεσία, με μια ανάγνωση ουσιαστική και με βαθιά κατανόηση του περιεχομένου του.
Η προσέγγιση του Μιχάλη Πλουμή αναδεικνύει και το ρόλο της ηγεσίας στο δημόσιο τομέα ως νευραλγικό και ουσιαστικό παράγοντα αφού η ηγεσία ουσιαστικά καλείται να καθοδηγήσει και να συντονίσει ένα σύνολο ανθρώπων που δεν αποτελεί μια στατική μάζα, αλλά μια δυναμική συλλογική υπόσταση με τη δική της δυναμική, το δικό της τρόπο λειτουργίας, τα δικά της χαρακτηριστικά γνωρίσματα.
Μελετώντας λοιπόν τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΓΕΣΙΑΣ, οι κρατικοί αξιωματούχοι (και με αυτό τον όρο εννοούμε την ευθύνη και υπευθυνότητα του εκπαιδευτικού – ηγέτη στο πλαίσιο της σχολικής τάξης, τις προκλήσεις για τα στελέχη των Μονάδων Υγείας, τη λήψη αποφάσεων και επίλυση προβλημάτων σε Δημόσιους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις και πολλά άλλα, με τους αντίστοιχους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ο κάθε τομέας και τηρουμένων των αναλογιών) μπορούν να προβληματιστούν και να παραδειγματιστούν πάνω σε μοντέλα οργάνωσης με δυναμικές και ευέλικτες οντότητες ικανές να ανταποκριθούν ψύχραιμα αλλά και αποτελεσματικά στα απρόβλεπτα γεγονότα και τις νέες προκλήσεις.
Κύριε Πλουμή σας εύχομαι καλοτάξιδο το βιβλίο.
Εύη Ντούσια, ΕΡΤ Α.Ε.
Φιλόλογος (Πανεπιστήμιο Αθηνών)
MSc Quality Management (Paisley University Scotland)
MSc Διεθνής Ιατρική και Διαχείριση Κρίσεων Υγείας (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών)